Zoek, check en aanvragen
Energielabel voor utiliteiten verplicht
Direct advies 085-0161769
Check uw energielabel en tarief
Energielabels aanvragen voor meerdere panden? Neem contact met ons op.
Energielabel verplicht voor utiliteit of bedrijfsgebouw (RvO)
Een energielabel is verplicht voor utiliteitsgebouwen vanaf 50m2. Inclusief nieuwbouw en casco panden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij:
Verhuur van een utiliteit
Bij verhuur van het bedrijfspand aan een nieuwe huurder, op het moment van het afsluiten van het huurcontract.
Verkoop van een utiliteit
Bij verkoop van het bedrijfspand, op het moment van overdracht. Controles worden uitgevoerd via databases van het kadaster en het RvO.
Oplevering van een utiliteit
Bij oplevering van een nieuw bedrijfspand, op het moment van overdracht.
Energielabel moet zichtbaar zijn voor publiek
- In overheidsgebouwen met een publiek functie
- bedrijfspanden, anders dan overheidsgebouwen waar veel mensen komen en die in het bezit van een energielabel zijn
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt hierop toezicht en kan een last onder dwangsom opleggen aan de eigenaren of beheerders van gebouwen die niet aan deze verplichting voldoen.
FAQS over energielabels voor bedrijfspanden*
Energielabel utiliteitsbouw verplicht
Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht. Het geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):
- kantoor
- onderwijs, zoals scholen en universiteiten
- bijeenkomst, zoals cafe’s, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
- gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
- logies, zoals hotels en pensions
- sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
- winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages
Opstellen energielabel
Het energielabel kunt u laten opstellen door een vakbekwaam energieadviseur die aangesloten is bij een Certificerende Instelling (CI). De energieadviseur moet bovendien werkzaam zijn voor een organisatie met een Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-U-certificaat. Alleen energieadviseurs die aan deze eisen voldoen mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven. U schakelt zelf een energieadviseur in. De energieadviseur neemt een groot aantal kenmerken van het gebouw op en maakt op basis daarvan een energieprestatieberekening. Daaruit volgt het energielabel. Nadat de energieadviseur het energielabel in de registratiedatabase ep online heeft geregistreerd, ontvangt u als gebouweigenaar een energielabel van uw energieadviseur.
Energieadviseur vinden
Een vakbekwaam energieadviseur verzorgt de gebouwopname en energielabelregistratie voor u. Dit kan op 2 manieren: volgens de Basisopname U voor bestaande utiliteitbouw of de Detailopname U voor zeer energiezuinige utiliteitgebouwen (nieuwbouw).
Energielabel zichtbaar ophangen
Het zichtbaar ophangen van het energielabel is verplicht voor alle overheidsgebouwen met een geldig energielabel en alle andere gebouwen die:
- van rechtswege een energielabel hebben;
- een gebruiksoppervlakte van meer dan 250 m2 hebben en
- veelvuldig door het publiek bezocht wordt.
Publiek toegankelijke gebouwen
Voor publiek toegankelijke gebouwen van ministeries, provincies, gemeenten, banken, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren, met een minimale grootte van 250 m2, is altijd een energielabel verplicht. Ook gebouwen die verhuurd worden aan overheidsinstanties vallen onder deze verplichting. Het energielabel moet zichtbaar worden opgehangen, bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang. Deze verplichting geldt ook als de overheid een ruimte huurt groter dan 250 m², in een particulier gebouw.
Overige publiek toegankelijke gebouwen
De verplichting om een energielabel zichtbaar op te hangen, geldt ook voor andere gebouwen met publiek toegankelijke delen vanaf 250 m2. Dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels. De verplichting geldt als er voor deze gebouwen een energielabelplicht is en er een energielabel is afgegeven. Bij winkels hangt het label in de winkel, bij een winkelcentrum hangt het label bijvoorbeeld bij de ingang van het gebouw. Het gaat hierbij om (delen van) gebouwen waar veelvuldig publiek komt (vaker dan incidenteel). Deze verplichting geldt ook als een particulier een ruimte huurt van de overheid waar vaak publiek komt, bijvoorbeeld een sportschool.
In gebouwen waarvoor om binnen te komen speciale toestemming nodig is, hoeft het energielabel niet op een zichtbare plek te hangen. Bijvoorbeeld gebouwen van Defensie en Luchtmacht, gesloten inrichtingen voor de gezondheidszorg en kinderopvanginstellingen.
Boete en handhaving
De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op de aanwezigheid van een energielabel. Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment riskeert de eigenaar van het utiliteitsgebouw een boete. De boetes per situatie zijn terug te vinden op de website van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).
Energielabels zoeken
Wilt u de geregistreerde energielabels utiliteitsgebouwen of woningen raadplegen? Maak dan gebruik van de tool op deze website. Hier kunt u op adresniveau informatie ophalen over het energielabel van een utiliteitsgebouw of woning.
Verplichting energielabel C kantoren 2023
Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Deze wetgeving is momenteel nog in ontwikkeling. Bekijk de pagina Energielabel C kantoren voor meer informatie.
* Bron vermelding RVO
In 3 stappen een energielabel
Als u de postcode en huisnummer invult ziet u informatie over het huidige energielabel van het bedrijfspand
Het tarief
Vervolgens checkt u de informatie en drukt u op volgende. Het all in tarief wordt automatisch berekent op basis van aantal m2, complexiteit, afstand bedrijfsgebouw en adviseur.
Opname inplannen
Als u akkoord geeft ontvangt u automatisch een opdrachtbevestiging en informatie van de adviseur in uw mailbox. De adviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op voor een opname.
Energielabel
Het energielabel kunt u direct downloaden als u via de betalingslink heeft betaald. De betalingslink en de factuur ontvangt u via de mail. Wij registreren het energielabel bij de overheid.
Wat voor energielabel heeft u nu?
Wilt u een offerte voor meerdere bedrijfpanden. Dan kunt u hier contact met ons opnemen.
EP labels & advies
Alle bedrijfspanden die moeten voldoen aan de nieuwe wettelijke normen inspecteren wij en stellen daarvoor een energielabel op. Dit doen wij in heel Nederland. Snel en vakkundig geregeld.
Erkende adviseurs door heel Nederland
Vakkundig en snel geregeld
Kantoren
Vanaf 2023 moeten alle kantoren wettelijk een energielabel C in bezit hebben
Bedrijfspanden
Is uw bedrijfshal met kantoor c.q. kantine groter dan 50m2 of kleiner? Misschien hebt u geen labelplicht
Waarom klanten kiezen voor onze expertise
Wij inspecteren en leveren honderden energielabels voor woningen en bedrijfspanden per jaar door heel Nederland. U kunt dus rekenen op betrouwbaarheid, vakkundigheid en snelheid.
gecertificeerd adviesbureau
Alleen gecertificeerde bedrijven kunnen energielabels opstellen en registreren bij het RvO. Wij zijn gecertificeerd en vakbekwaam.
certificatie en vakbekwaamheid
- BRL 9500-U basis en detail voor utiliteiten
- BRL 9500-W basis en detail voor woningen
- Meer dan 50 NTA8800 gediplomeerde adviseurs staan voor u klaar
EP SYS: bestel en monitoring
Onze systemen monitoren vanaf het moment van bestellen tot en met de afhandeling het proces van uw energielabel. Dus wij kunnen u op elk moment informeren over statussen.
Probeer ons uit
Check en bestel, vakkundig en snel geregeld
Erkende adviseurs door heel Nederland
Vakkundig en snel geregeld
Contracteer ons
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
08:00 – 16:30
Ons kantoor
Argon 15f
4751 XC Oud Gastel
Wat doen we nog meer
Maatwerkadviezen voor bedrijfspanden, bedrijfshallen en kantoren
Algemene voorwaaren
Algemene voorwaarden